Dogaja se

POZDRAV S SREDNJEGA VRHA

Prelepe pozdrave so vam danes prinesli učenci 8. in 9. razreda, ki so vikend preživeli na Srednjem Vrhu. V petek, 16. maja, so se takoj po pouku odpeljali proti Gorenjski. Po prihodu v Gozd Martuljek so šoferju avtobusa pomahali v slovo, si oprtali nahrbtnike in se po gozdni poti odpravili proti domu v osrčju gora. Čeprav je bil hrib zelo strm in je tu pa tam padla tudi kakšna kapljica dežja, sta jih ves čas spremljala lep razgled in dobra volja. Kmalu po prihodu v dom so se takoj počutili domače. Stres so pustili daleč za seboj in ko so pospravili še vso tehnologijo, so začeli resnično uživati. Dejavnosti so se kar vrstile. Potepali so se po hribih, izdelovali piščali, kramljali o knjigah in poeziji, izmenjavali mnenja, izdelovali likovne pesmi, pripravili pravo impro šolo in se preizkusili v starogrški matematiki. Manjkali niso niti napotki o preživetju v naravi in gorništvu, pravi taborni ogenj, kitara in družabne igre. Po zabavnem druženju v naravi tako niso ostali brez besed. Nekaj njihovih vtisov …

“Tabor je presegel vsa moja pričakovanja. Omogočil nam je nestresno uživanje v naravi. Bil je poučen, zabaven in razvedrilen. Res lep vikend!” (Timon, 9. a)

“Res sem vesel, da sem bil med povabljenimi. Z vsemi smo se dobro povezali.” (Aleksander, 8. a)

“Vse dejavnosti so bile zanimive. Najbolj sem užival na pohodih, saj rad hodim v naravo.” (Nik, 8. b)

“Tabor je bil prijetno presenečenje, saj nam je omogočil nestresno okolje za zabavo in sklepanje novih prijateljstev.” (Jaka, 9. b)

“Všeč mi je bil razgled na gore, ki jemlje dih.” (Sabina, 8. b)

“Tabor je vsekakor presegel moja pričakovanja. Bil je poučen in hkrati zabaven. Najbolj sem uživala ob poeziji.” (Tinkara, 8. a)

“Navezali smo stike s tistimi, s katerimi se drugače ne družimo. Super!” (Filip, 8. b)

“Eden najboljših taborov! Vesela sem, da so me povabili zraven!” (Pia, 8. a)

“Ta tabor je nepozaben! Zanimive dejavnosti, taborni ogenj, dobra hrana …” (Erazem, 8. b)

“Pogrešala bom lep razgled in dobro hrano, še posebej hrenovke, ki smo jih sami spekli. Res škoda, da ne moremo ostati še kakšen dan. Upam, da kdaj ponovimo!” (Janja, 8. a)

“Če bi lahko, bi vse še enkrat ponovila.” (Tina, 9. a)

Pripravila Maja Premrl

DVA TISOČ LET EMONE

Letos Ljubljana praznuje 2000. obletnico nastanka Emone, rimske predhodnice Ljubljane. To je bil čas, ko so se na ozemlju današnje Slovenije prvič pojavila mesta, s čimer se je spremenil način življenja.

Prav okrogla obletnica nastanka Emone je bil vzrok, da smo v četrtek, 15. maja 2014, na šoli izvedli delavnice, v katerih so se učenci od 5. do 9. razreda preizkusili kot rimski mojstri obrti.

 

 

 RADIO SMREKAČ NA RTV

V torek, 6. maja 2014, se je šolska radijska ekipa odpravila na RTV. Po sicer zanimivi predstavitvi televizije je sledil še ogled radijskega dela naše največje medijske hiše. Studio, mikrofončki, plošče, računalniki, tipke … Za vsakega se je kaj našlo. Z občudovanjem v očeh smo opazovali delo tehničnega vodje in napovedovalca poročil ter se na koncu s težavo poslovili. A obljubili smo, da spet pridemo in naslednjič predstavimo tudi svojo oddajo.

 Pripravila Maja Premrl

GLEDALIŠKE DELAVNICE

V petek, 28. februarja, in soboto, 1. marca 2014, smo izvedli gledališke delavnice, ki so potekale v šolskih prostorih, a so bile kljub temu odmaknjene od šolskega vrveža. Učilnice so se spremenili v spalnice, zbornica pa je za dva dni postala gledališki prostor. Na delavnicah smo se igrali gledališče, razvijali odrsko ustvarjanje, gradili gledališke like. Gledališčniki so pridobili in dopolnili gledališko znanje, ki jim ga je s svojim strokovnim znanjem posredoval Nebojša Pop Tasić – slovenski gledališki delavec, dramaturg, dramatik in ustvarjalec avtorske glasbe. Uprizarjali smo pubertetniško srhljivko Lahko noč, hudoba.

Igranje, zabava, klepetanje ter pridobivanje vztrajnosti in potrpežljivosti so zaznamovali tokratne gledališke delavnice.

   

Mentorici Mojca Dremelj Blažon, Maja Premrl

PRIREDITEV OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

“Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan, da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan…” je zvenelo po šolski telovadnici, ko so na kulturni prireditvi na predpraznični dan zapeli Dani, Tinkara, Mia, Nika in Ajla. Ines in Erazem sta se tudi tokrat izkazala kot odlična voditelja in sta obiskovalce nagovarjala kar v vezani besedi. V prešerno voljo so nas spravili gledališčniki z interpretacijo Rozmanove Urške, učenci 5. a razreda pa so z avtorsko poezijo in glasbenimi utrinki pričarali duh Prešernove poetike. Kulturni program so začinile še Monika, Ana, Mia in Tinkara z odlično imitacijo priznanih pop pevk.

Kultura so rime. Kultura je pesem. Kultura je glasba. Kultura je igra. Kultura smo mi vsi. Bodimo kulturni vsak dan, ne samo na kulturni praznik.

Želimo vam prešeren kulturni praznik!

          

           

Pripravila Mojca Dremelj Blažon

VTISI  UČENCEV 1. C RAZREDA O KULTURNI PRIREDITVI OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

Najbolj mi je bilo všeč, ko so peli in je deklica igrala na flavto. (Sifet)

Jaz sem opazila, kako so se potrudili, bi jih pohvalila in zaploskala. Nikoli nisem videla tako lepe proslave. Vse mi je bilo zelo všeč. (Anastasija)

Všeč mi je bilo, ko sta dekleti peli v angleščini. (Maša)

Na proslavi mi je bilo najbolj všeč, ko so peli in deklamirali pesmi. (Lili)

Všeč mi je bila glasba in petje. (Amar)

Meni je bilo vse všeč, najbolj sem užival, ko je en fant deklamiral pesem, dekle in drug fant pa sta plesala. (Gašper)

Proslava mi je bila všeč. Bilo je veliko učencev in veliko glasbe. Slišala sem veliko pesmi. Najbolj mi je bila všeč točka Urška. Bilo je veliko nastopajočih, jih nisem mogla niti prešteti. Vsi so bili lepo oblečeni in so lepo nastopali. (Anteja)

Boljše proslave še nisem videl. (Tine)

Ta predstava se mi je zdela zelo dobra, vse se mi je zdelo zelo dobro. Učenci so zapeli našo himno, če bi morala dati nastopajočim točke, bi dobili tisoč točk. (Pika)

Všeč sta mi bila voditelja in ko so peli v angleščini. (Roberto Kristijan)

Všeč mi je bilo, ko sta učenki plesali balet. Všeč mi je bilo tudi, ko sta učenki peli v angleščini. (Ajda)

Vse mi je bilo všeč, pesmi so mi bile všeč in ko sta dekleti peli v angleščini. (Anes)

Nisem si mislila, da bo tako lepa proslava. Všeč mi je bilo, ko so peli. Všeč mi je bilo tudi, ko so deklamirali pesmi. (Erik)

Meni je bilo najbolj všeč, ko sta fant in dekle plesala. Všeč mi je bila tudi točka, ko so imeli klobuke. Bila je lepa proslava, vse je bilo lepo. Slišala sem veliko pesmi. (Elisa)

Proslava je bila lepa in zabavna. (Elvis)

Všeč mi je bilo petje in dekle in fant, ki sta plesala. Rad bi še več takih proslav. (Benjamin)

Na proslavi sem zelo užival. Med proslavo je bila tišina. Po točkah sem ploskal. Všeč mi je bilo, ko so peli angleško pesem. Na proslavi so peli himno. Všeč mi je bil mali fantek, ki je igral na klavir. (Abel)

 

Pripravila Lili Arh

 DOODLE 4 GOOGLE

Na likovni natečaj Doodle 4 Google se je s svojimi likovnimi deli odzvalo 3000 slovenskih učencev, izmed katerih je strokovna žirija izbrala le 30 finalistov. Zelo smo ponosni, da sta se v ta izbor uvrstila kar dva naša učenca.

V sredo, 15. januarja 2014, sta se naša finalista Gregor Kalagasidis in Jakob Saje udeležila Googlove prireditve v Mestnem muzeju Ljubljana. Slavnostni dogodek je vodila slovenska pevka in članica žirije Alenka Godec, ki nam je predstavila organizatorje in žirijo likovnega natečaja Doodle 4 Google, nam zapela ter razglasila zmagovalce. Iz vsake starostne skupine so bili preko javnega spletnega  glasovanja izbrani trije doodli, zmagovalni doodle, ki bo 23. januarja krasil Googlov iskalnik, pa je izmed teh treh izbral ameriški doodler Brian Kaas. Gregor in Jakob se v zmagovalno trojico sicer nista uvrstila, a za nas ostajata velika zmagovalca.

Hvala vsem, ki ste glasovali za naša mlada umetnika, Gregorju in Jakobu pa iskrene čestitke za odličen uspeh!

Razstavo 30 finalnih doodlov si lahko v Mestnem muzeju Ljubljana ogledate do 8. februarja 2014.

Mentorica Kristina Kompan

 

ZADNJI DAN V ŠOLI V KOLEDARSKEM LETU

Kdo bi si mislil, da se bomo kdaj tako pošteno razvajali, in to še v šoli. Na začetku smo z božično pesmijo, ki smo se jo učili pri angleščini, res pošteno presenetili učiteljico. Po mojem mnenju smo jo zelo razveselili, saj je bila potem ves dan dobre volje. Nato je bila s presenečenjem na vrsti učiteljica. Razdelila nam je majhne čokoladice, ki so bile res izvrstne.

Kmalu zatem smo v berilu prebrali  Bajko o svetlobi. Bila je zanimiva. A naslednja pravljica je bila še boljša. Govorila je o malem kužku, ki je prvič doživel božič. In uganite, kdo nam jo je prebral – učiteljica Mojca Debevc. Nato smo pisali voščilnice za starše. A to še ni bilo vse. Prišla je še gospa ravnateljica, ki nam je razdelila okusne bonbone ter nam zaželela srečno, zdravo in uspešno novo leto.

Dan mi je bil res všeč, torej kaj naj rečem, boljše od pouka.

Ana  Gregorc, 5.a

 

PRAVLJIČNE VILE V ZVEZDA PARKU

V  prazničnem decembru so v Zvezda parku pod krošnjami dreves lebdele unikatne pravljične vile, ki smo jih izdelali učenci ljubljanskih osnovnih šol.
Vse sodelujoče učence in mentorje nas je 4. decembra 2013 v parku sprejel župan Zoran Janković in se z nami fotografiral.

Pravljično vilo za našo šolo smo izdelali učenci izbirnega predmeta likovno snovanje 2.

Pripravila Kristina Kompan

 

TEHNIŠKI  DAN

V petek, 29. 11. 2013, smo z učenci od 5. do 9. razreda združili moči in ustvarjalnosti prepustili prosto pot. S pomočjo učiteljev so učenci izdelovali novoletne voščilnice in dekoracijo za šolsko avlo. Nastale so unikatne voščilnice, ki jih bomo 5. decembra 2013 prodajali na novoletni tržnici v avli šole. Zbrani denar bomo vsi razredi prispevali v šolski sklad. Čudovito okrašene smrečice pa bodo krasile avlo v prednovoletnem času.

V petek, 29. 11. 2013, smo vsi učenci od 5. do 9.  razreda izdelovali novoletne voščilnice in vsak razred je okrasil svojo smreko, s katero smo  okrasili šolsko avlo.

V razred je vstopila učiteljica Mojca Debevec, ki se dobro spozna na origami, saj nam je v dogovoru z našo učiteljico dajala navodila in nam pomagala pri izdelavi zvezdic , ki smo jih nalepili na voščilnice. Po ne tako lahkem delu smo bili zelo navdušeni nad svojimi izdelki, saj smo jih izdelovali prvič.  Potem smo iz pene, ki nam jo je prinesla sošolka, izdelovali bunkice ter jih okrasili, nato pa jih obesili na smreko.

Tako sem se ta dan naučila izdelovati zvezdice, obenem pa je bilo tudi zelo zabavno.

 

 

 Monika Saje, 5.a

 

V 5. b smo naredili smrekico, ki je imela raznobarvne trakove. Namesto zvezde na vrhu smo dali srebrn trak. Na šoli je bilo tisti dan tekmovanje, katera smreka je najlepša. Ko so vsi razredi naredili svojo smrečico,  so v zbornici izbirali najlepšo. Ker so bile vse smrečice zelo lepe, so vse zmagale.

Klemen Jurkovič, 5.b

 

Izdelali smo veliko stvari. Do malice smo dokončevali delo z likovne vzgoje. Po malici smo eno uro izdelovali voščilnice za šolski sklad. Zadnjo uro pa je bilo najboljše: izrezovali smo okraske za jelko in naredili darilo ZASE!

 

 

Ajda Repovž, 5. b

 

PEVSKI ZBOR V ČETRTNI SKUPNOSTI

V četrtek, 21.11., je pevski zbor naše šole nastopal v  četrtni skupnosti KORK Ljubo Šercer. Hkrati je potekal tudi dobrodelni sejem izdelkov članic četrtne skupnosti.

Pripravili Judita Jereb, Milanija Kozič

 

PREPUSTILI SMO SE USTVARJALNOSTI

V petek, 29. 11. 2013, smo z učenci od 5. do 9. razreda združili moči in ustvrjalnosti prepustili prosto pot. S pomočjo učiteljev so učenci izdelovali novoletne voščilnice in dekoracijo za šolsko avlo. Nastale so unikatne voščilnice, ki jih bomo 5. decembra 2013 prodajali na novoletni tržnici v avli šole. Zbrani denar bomo vsi razredi prispevali v šolski sklad. Čudovito okrašene smrečice pa bodo krasile avlo v prednovoletnem času.

   

Pripravila Mojca Dremelj Blažon

 

SMREKARJEVA POT – Z GLAVO NA ZABAVO

Učenci turističnega krožka so pod vodstvom mentorja Sebastjana Abbada v okviru projekta Turizmu pomaga lastna glava pripravili dvodnevni turistični dogodek z nočitvijo. Dogodek so poimenovali Smrekarjeva pot. V petek, 22. novembra 2013, so v šoli gostili karikaturista Uroša Hrovata in astronoma Matica. Dogodek so začinili z risanjem karikatur, izdelovanjem lampionov, postavljanjem Rimske ceste in zabavnim programom. Naslednje jutro pa so gostili psički Teso in Zaro iz Zavoda za terapijo s pomočjo psov PET. Polni vtisov in novih spoznanj so učenci pozno dopoldne zaključili druženje.

 
    
 
   

Pripravila Mojca Dremelj Blažon

PLANINCI NA POHODU

V soboto, 16. 11. 2013 so se učenci, ki obiskujejo planinski krožek, letos že drugič odpravili na  planinski pohod. 21 učencev od prvega do četrtega razreda se je v sončnem dopoldnevu odpravilo na pohod na Rašico-Dobeno. Udeleženci pohoda so preživeli lep dan, ob pogledu na panoramo z Rašiškega stolpa pa je bil pozabljen napor, ki so ga vložili v prehojeno pot.

 

           

 

Pripravila Mojca Dremelj Blažon

DAN ZA SPREMEMBE

V soboto, 5. oktobra 2013, je v Idriji na pobudo Slovenske filantropije potekal dobrodelni dogodek z naslovom Dan za spremembe, na katerem so se zbirala sredstva za akcijo SITI BESED. Namen te pobude je poskrbeti, da v slovenskih šolah noben otrok ne bo ostal brez malice ali kosila.

Na dogodku sta sodelovali tudi učiteljica Mojca Debevc in njena psička Tessa, pridružil pa se jima je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Pripravila Mojca Debevc

S ponosom objavljamo, da si je OŠ Hinka Smrekarja pridobila naziv kulturna šola in je ena izmed 53 kulturnih šol v Sloveniji. Šola bo ta naslov nosila 4 leta. Toliko in še več let je v šoli  v imenu kulture potekalo in še poteka veliko dejavnosti na gledališkem, literarnem, likovnem, turističnem, filmskem in glasbenem področju. Vse dejavnosti slonijo na predanih in energije polnih mentorjih, vzgib pa jim dajejo nadarjeni in ustvarjalni učenci. Marsikateri izmed njih so naredili vtis ne samo na šolski, ampak tudi na državni ravni. Dodano vrednost naše dejavnosti dobivajo tudi s prepletom različnih področij, kar spodbuja k sodelovanju večje število različno nadarjenih učencev, pri tem pa se pogosto rodijo nove ideje za nove projekte.

Naziv bomo s kvalitetnimi in pestrimi dejavnostmi vzdrževali tudi v bodoče, učence pa spodbujali k ustvarjalnosti in izražanju le-te.

Vodja kulturnih dejavnosti, Tadeja Plut Krajnik

V RIBNICO NA SUHOROBARSTVO

V četrtek , 24.10.2013 smo imeli  petošolci tehniški dan. Z avtobusom smo se odpeljali v Ribnico na Dolenjskem. Naš vodič je bil Miha, ki nam je med potjo povedal tudi nekaj zanimivosti o samem kraju.

Učenci 5. b razreda so si odšli najprej ogledati Ribniški grad, medtem  ko smo učenci 5. a izdelovali lesene košare in posode iz gline.

Po zanimivih delavnicah nas je vodička Ajda popeljala še po Ribniškem  gradu. Spoznali smo izdelke, ki jih izdelujejo v Ribnici, izvedeli, kako je Ribnica dobila ime, ogledali pa smo si tudi prostor, v katerem so bile naprave, ki so jih uporabljale ribniške čarovnice.

Tehniški dan je bil zanimiv in poučen. Ribnico pa smo zapustili z novim znanjem, lesenimi košaricami in glinenimi posodicami.

  

Monika Saje, 5.a

 

OSMOŠOLCI V MODERNI GALERIJI

V četrtek, 24. 10. 2013, smo se učenci osmega in devetega razreda zbrali ob 8.50 v matičnih učilnicah in se pogovorili o kulturnem obnašanju ter pojedli malico. Peš smo se odpravili do Moderne galerije, kjer smo si ogledali za nekatere zelo zanimivo za druge pa zelo dolgočasno razstavo.

Ogledali smo si veliko zanimivih (za nekatere nezanimivih) likovnih upodobitev. Seveda smo si ogledali še kipe, ki res spominjajo na 21. stoletje.

Ogled je trajal eno uro. Ko smo ga zaključili, smo se z mestnim avtobusom odpeljali  nazaj v šolo.  Kulturni dan mi je bil zelo zanimiv, ker smo videli in izvedeli veliko novega o umetnosti 20. stoletja.

 Pia Kunštek, 8.a

 

PETOŠOLCI V NARODNI GALERIJI

V torek, 1. oktobra 2013, smo se petošolci odpravili na kulturni dan v Narodno galerijo.

Do tja smo nekaj časa hodili, večino časa pa smo se peljali z avtobusom. Ko smo

končno prispeli, nas je prijazno sprejela kustosinja Živa. Razložila nam je pravila muzeja in nam razdelila delovne zvezke. Takoj za tem smo se razdelili v tri skupine. Dve sta vodili naši razredničarki eno pa kar kustosinja. Naša skupina je začela v prvi dvorani. Tam smo si ogledali nekaj kipov, ki so bili že stari. Kiparji so pri tem uporabljali samo les, ki je dokaj preprost material. Počasi smo  nadaljevali  in si ogledali veliko slik in kipov. Večina kipov je bilo zelo starih, zato so bili še bolj zanimivi.

Da, ta kulturni dan je bil res zabaven, hkrati pa poučen.

Ana Gregorc, 5.a.

Po skupinah smo si ogledali razne slike in kipe. Seveda so nam razdelili tudi delovne zvezke, kateri so nam pomagali pri iskanju umetnin in reševanju zanimivih nalog. Obisk galerije mi je bil všeč, spoznala sem, da je umetnost lahko zanimiva.

Sara Parlič, 5. a

Spoznali smo veliko slikarjev in od kustosinje slišali  zanimivo zgodbo. Bilo mi je všeč, ker sem izvedela veliko novega in upam, da je bilo tudi drugim.

Tam smo počeli zanimive reči in predstavljam si, da so tudi ostali obiskovalci.

Ajda Repovž, 5.b

V Narodni galeriji smo si ogledali kar devet sob, katere so krasile slike in kipi priznanih slovenskih umetnikov. Čas v galeriji je hitro minil. Bilo mi je všeč.

Dragan Vlaović, 5. b

Z LAHKOTO NA 806 METROV

Ko smo se v četrtek, 17. oktobra 2013, osmošolci in devetošolci odpravili z vlakom proti Medvodam, smo se bali, da zadani nalogi ne bomo kos. Pogled z medvoške železniške postaje proti našemu cilju je namreč razkrival, da je pred nami zelo dolga pot. A nismo izgubili volje. Pridno smo se podali skozi naselje do gozdne poti in se začeli vzpenjati proti Svetemu Jakobu. Sonce nas je ves čas pridno spremljalo in razkrivalo čudovite jesenske barve. Prav zato najbrž sploh nismo opazili, kdaj smo premagali še zadnjo strmino. Sledil je zaslužen počitek. Bravo!

    

Pripravila Maja Premrl

LETNA ŠOLA V NARAVI

Še dobro se nam ni začel pouk, ko smo že šli na morje, ampak to ne kar na običajne počitnice, temveč v letno šolo v naravi.

Poslovili smo se od staršev, se usedli na avtobus in odšli na Krk. Po naporno dolgi vožnji smo končno prišli na cilj. Razvrstili smo se po sobah, si postlali postelje, razpakirali kovčke in se kar hitro za tem odpravili na plažo in se seveda razvrstili v plavalne skupine.

Ampak, prvi dan se je zabava šele začela. Vsak dan smo doživljali nove morske dogodivščine in doživljali prijetne večere. Nekaj dni žal nismo šli na plažo, zaradi slabega vremena. A nam dež ni pokvaril razpoloženja.

Ob koncu smo se potegovali za plavalna priznanja. Plavali smo prsno, hrbtno, se potapljali in še kaj. Ko smo prišli iz vode nas je zeblo, a so nam učitelji razdelili priboljške in po njih nam je bilo topleje.

V šoli v naravi sem se zabavala in preživela prijetnih pet dni.

Ana Gregorc, 5. a

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja